Tangbloggen

Professor og ph.d-studerene på besøg hos Læsø TangTangbloggen

Posted by Læsø Tang Wed, April 03, 2019 22:59:35

De mange tangarter, der findes i havet ved Læsø, og Læsø Tang var de to direkte årsager til at professor Marianne Thomsen og hendes ph.d. studerende Xuequan Zhang, kaldet Chen, besøgte Læsø en uges tid i marts 2019.

Blog image

Chens forskning handler om at undersøge højværdistoffer som f.eks. poluphenoler, antioxidanter, omega-fedtstoffer, fedtsyrer og sukkerstoffer i forskellige tangarter, samt hvordan man kan udnytte tangen gennem høstning på helt bæredygtige måder.

En anden del af Chens forskning fokuserer på hvordan geografiske, fysiske forhold og f.eks. årstiderne påvirker sammensætningen og indholdet af disse stoffer.

De fleste steder forsøger man at dyrke tang på liner, men det har vist sig at planterne dør. Læsø Tang høster den vilde tang på en måde, så den hele tiden vokser videre.

Marianne Thomsen interesserer sig ikke kun for høstning af tang som fødevarer. De enorme mængder af dødt tangmateriale, der kan samles op på strandede, kan f.eks. udnyttes i en cirkulær økonomi, hvor det indgår som biomasse til forbrænding. Professorens hovedfokus er at betragte affald som guld gennem cirkulær økonomi, genbrug og bæredygtig produktion.

Naturligvis blev der også tid til en tur i tangkøkkenet, hvor Marianne og Chen kunne opleve, hvordan den høstede tang behandles til alle de lækre specialiteter.

Chen var rask med kameraet og filmede både vores produkter og en lavede lille film, der lige nu er under redigering.Blog image






Læsø Tang - en virksomhedTangbloggen

Posted by Læsø Tang Wed, March 20, 2019 20:14:54

Læsø Tang er en lille virksomhed på Læsø, der høster, forarbejder og sælger spisetang.

Læsø Tang er høstet som frisk tang i havet ud for de rene strande på Læsø.

Herefter er tangen straks renset, tørret i ovn ved max. 60 grader, håndsorteret og vakuumpakket.Blog image

Tang har til alle tider været anvendt til mange forskellige formål - et af formålene har været som fødevarer for både dyr og mennesker.

Det er specielt i Asien, at tangen har bevaret sin status som daglig føde for mennesker.
Af en eller anden grund spises der ikke meget tang i den vestlige verden.

Men det er samtidig en kendsgerning, at den vestlige kost indeholder for meget mættet fedtstof og for lidt umættet. Det medfører livsstilssygdomme og andre lidelser. Det kunne daglig indtagelse af tang være med til at forebygge.

Men vi har altså valgt næsten ikke at spise tang i vesten. Det er dumt, for tangens sammensætning af forskellige næringsstoffer, herunder de essentielle fler-umættede fedtsyrer, er noget nær ideel for menneskeføde.

En pose Læsø Tang er en lille hilsen fra havet.

Den friske tang behandles skånsomt og efter de forskrifter, som man naturligvis følger, når man arbejder med råvarer fra naturen.

Processen, hvor tangen behandles, sikrer renhed, lang holdbarhed, og at alle de gode næringsstoffer er bevaret.

Tang indeholder umamismag – det vil sige, at tangen ”smager behageligt” og forstærker alle andre smagsstoffer i maden.

Læsø Tang producerer seks forskellige tørrede tangarter.

De seks tangarter er sukkertang, blæretang, savtang, fingertang, søl og rørhinde.

Endvidere produceres en mængde specialiteter og færdigvarer, f.eks. tangknækbrød, tangpesto, tangolie, tangsennep, tangchips, tangbjesk og frugtsyltetøj med sukkertang.
Blog image

Hvordan tilbereder og spiser man tang?
Tang kan anvendes som krydderi og tilsætning i stort set alle retter, lige fra vaniljeis, kager, brød og chips til salater, supper og sammenkogte retter.

Sukkertang smager sødt – rørhinde og blæretang smager salt.

Tangen sikrer bare større sundhed, friskhed og mere smag af det hele.