Tangbloggen

Katrine Klinken was here – Læsø Tang on Youtube.Tangbloggen

Posted by Læsø Tang Thu, August 08, 2019 22:10:25

Læsø Tang har haft besøg af Katrine Klinken

Katrine og Rie fulgtes ad nogle timer, hvor Rie fortalte og beskrev, hvordan Læsø Tang driver virksomhed og fremstiller de meget velsmagende, sunde og bæredygtige produkter – lige fra tangen høstes til den er klar til salg i gårdbutikken, i webshoppen og i de forskellige forretninger og restauranter, der har tangen på varesortimentet eller på menuen.

Katrine er faglært kok (hos Erwin Lauterbach) og ernærings- og husholdningsøkonom samt arbejder freelance som madskribent og konsulent.

Desuden er hun forfatter til en stribe kogebøger for børn og voksne. Mest kendt er nok hendes madbibel – "Måltider" med 500 opskrifter opdelt på sæson.

Og så er hun blogger og youtuber.

Blog image

Katrines besøg på Læsø var selvfølgelig en rundrejse til alle de fantastiske fødevarer, som vi producerer på øen, så der kom naturligvis også jomfruhummer, økologiske grøntsager, Læsø Salt og naturkød på tallerkenen.Se Katrines youtube-video: Fioodie tips at the Danish island Læsø

Se Katrines youtube-video: Foodie tips at the Danish island Læsø (Laesoe)Grillet hummer, hummertatar og tang vinder Den gyldne Jomfruhummerklo 2019.Tangbloggen

Posted by Læsø Tang Sun, August 04, 2019 23:17:43

Vinderen blev Kristoffer Ringsing, der havde lagt grillet jomfruhummer, tang, tangkartofler og kantareller, på tallerkenerne ved Jomfruhummerfestivalen på Læsø.

Blog image

Tirsdag var fiskedag i mit barndomshjem. Det var ikke en dag min søster og jeg så voldsomt frem til.
Men det var helt fast med mindre juleaften faldt på en tirsdag. For om tirsdagen kom fiskebilen ude på vejen, og min mor tog sin pung, der var lagt parat, og gik ud og købte fisk. Det var enten fiskefars, rødspætter eller torsk. En sjælden gang imellem var det nogle med grønne ben.

Men grønne eller ej. Der var ben i det hele – masser af ben, vist også i fiskefarsen. Og så kogte kartofler og tyk persillesovs. Det var uhyggeligt. Men ned skulle det. Og det er jeg glad for.

Så langsomt ændrede min syn på fisk som fødevare sig dog, og jeg var blevet fiskespiser, inden den dag jeg blev indskrevet i folkeregisteret på Læsø.

Men jeg havde jo egentlig aldrig smagt fisk. Altså helt friske og rigtige fisk. Sådanne lækkerier mødte jeg først på Læsø, hvor de blå kuttere og de små fritidsfiskerfartøjer bringer dem i land, mens de stadig spræller, altså fiskene. Og ikke kun om tirsdagen. Det var, blev og er noget andet end fastlandsfisk.

Og jomfruhummeren er den allerbedste, b.la. fordi benene udvendigt på en hummer..

Gode råvarer er alfa og omega i god mad.

Jomfruhummerfestivalen på Læsø er en præsentation af det bedste af det bedste.
Fem kokke fra den gastronomiske superliga, flere med Michelin-stjerner på cv’et mødes i godmodig kappestrid om Den gyldne Jomfruhummerklo på havnen i Østerby den første weekend i august.

Det er ikke hvem som helst, der vinder kloen – og det er ikke tilfældigt forbipasserende, der afgør kampen.
Medlemmerne af dommerpanelet har prøvet det før – det er dommere fra DM, EM, VM, madanmeldere, kogebogsforfattere og selv medlemmer af den danske kokkeelite.
De er formodentlig begunstiget med smagsløg så store, at de får mine til at minde om solbær – set fra verdensrummet. Og de har æstetisk sans for detaljerne, som jeg forsøger at lære af.

I år var det Kristoffer Ringsing fra restaurant B-Spis i Næstved, der vandt. Måske ikke så overraskende; han er også i år blevet kåret som årets kok.

Hummeren spillede naturligvis hovedrollen på den tallerken, som Kristoffer forkælede dommerne med. Men den næststørste rolle spillede vist tangen fra Læsø Tang.
Kristoffer tryllede med carragentang, fingertang og rød ribbeblad – ikke de mest gængse tangarter på spisebordet, men måske derfor så meget mere spændende.


Blog image

Skål for den friske jomfruhummer fra Læsø, hurra for at tangen har fundet vej til de danske køkkener og tillykke til Kristoffer.Professor og ph.d-studerene på besøg hos Læsø TangTangbloggen

Posted by Læsø Tang Wed, April 03, 2019 22:59:35

De mange tangarter, der findes i havet ved Læsø, og Læsø Tang var de to direkte årsager til at professor Marianne Thomsen og hendes ph.d. studerende Xuequan Zhang, kaldet Chen, besøgte Læsø en uges tid i marts 2019.

Blog image

Chens forskning handler om at undersøge højværdistoffer som f.eks. poluphenoler, antioxidanter, omega-fedtstoffer, fedtsyrer og sukkerstoffer i forskellige tangarter, samt hvordan man kan udnytte tangen gennem høstning på helt bæredygtige måder.

En anden del af Chens forskning fokuserer på hvordan geografiske, fysiske forhold og f.eks. årstiderne påvirker sammensætningen og indholdet af disse stoffer.

De fleste steder forsøger man at dyrke tang på liner, men det har vist sig at planterne dør. Læsø Tang høster den vilde tang på en måde, så den hele tiden vokser videre.

Marianne Thomsen interesserer sig ikke kun for høstning af tang som fødevarer. De enorme mængder af dødt tangmateriale, der kan samles op på strandede, kan f.eks. udnyttes i en cirkulær økonomi, hvor det indgår som biomasse til forbrænding. Professorens hovedfokus er at betragte affald som guld gennem cirkulær økonomi, genbrug og bæredygtig produktion.

Naturligvis blev der også tid til en tur i tangkøkkenet, hvor Marianne og Chen kunne opleve, hvordan den høstede tang behandles til alle de lækre specialiteter.

Chen var rask med kameraet og filmede både vores produkter og en lavede lille film, der lige nu er under redigering.Blog image

Læsø Tang - en virksomhedTangbloggen

Posted by Læsø Tang Wed, March 20, 2019 20:14:54

Læsø Tang er en lille virksomhed på Læsø, der høster, forarbejder og sælger spisetang.

Læsø Tang er høstet som frisk tang i havet ud for de rene strande på Læsø.

Herefter er tangen straks renset, tørret i ovn ved max. 60 grader, håndsorteret og vakuumpakket.Blog image

Tang har til alle tider været anvendt til mange forskellige formål - et af formålene har været som fødevarer for både dyr og mennesker.

Det er specielt i Asien, at tangen har bevaret sin status som daglig føde for mennesker.
Af en eller anden grund spises der ikke meget tang i den vestlige verden.

Men det er samtidig en kendsgerning, at den vestlige kost indeholder for meget mættet fedtstof og for lidt umættet. Det medfører livsstilssygdomme og andre lidelser. Det kunne daglig indtagelse af tang være med til at forebygge.

Men vi har altså valgt næsten ikke at spise tang i vesten. Det er dumt, for tangens sammensætning af forskellige næringsstoffer, herunder de essentielle fler-umættede fedtsyrer, er noget nær ideel for menneskeføde.

En pose Læsø Tang er en lille hilsen fra havet.

Den friske tang behandles skånsomt og efter de forskrifter, som man naturligvis følger, når man arbejder med råvarer fra naturen.

Processen, hvor tangen behandles, sikrer renhed, lang holdbarhed, og at alle de gode næringsstoffer er bevaret.

Tang indeholder umamismag – det vil sige, at tangen ”smager behageligt” og forstærker alle andre smagsstoffer i maden.

Læsø Tang producerer seks forskellige tørrede tangarter.

De seks tangarter er sukkertang, blæretang, savtang, fingertang, søl og rørhinde.

Endvidere produceres en mængde specialiteter og færdigvarer, f.eks. tangknækbrød, tangpesto, tangolie, tangsennep, tangchips, tangbjesk og frugtsyltetøj med sukkertang.
Blog image

Hvordan tilbereder og spiser man tang?
Tang kan anvendes som krydderi og tilsætning i stort set alle retter, lige fra vaniljeis, kager, brød og chips til salater, supper og sammenkogte retter.

Sukkertang smager sødt – rørhinde og blæretang smager salt.

Tangen sikrer bare større sundhed, friskhed og mere smag af det hele.